Tips tegen een slechte adem in de ochtend

15-06-2022

Tips tegen een slechte adem in de ochtend

Wanneer u deze zomer samen in een tentje kruipt, kan een slechte adem extra opvallen. Maar ook als u niet op vakantie gaat, is een slechte adem iets wat u waarschijnlijk graag wilt voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal zaken waarmee u het zogenaamde dode vogeltje in uw mond kunt tegengaan.

 

Wat is de oorzaak van een slechte adem in de ochtend?

Gedurende de nacht neemt de hoeveelheid speeksel in de mond af. Daardoor wordt de mond droger en kunt u dus opstaan met een slechte adem. In veel gevallen ligt er dan een laagje bacteriën op de tong. De afvalstoffen die de bacteriën produceren, kunnen zeer onaangename geuren veroorzaken.

 

Wat kunt u doen tegen deze vieze adem?

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. We weten allemaal dat knoflook de geur van onze adem niet bevordert. Maar ook alcohol, het drinken van koffie en het eten van verschillende kazen komen de geur van uw adem niet ten goede. Wilt u voorkomen dat u opstaat met een vieze adem? Probeer deze middelen de dag ervoor dan te vermijden. Nu kan dit tijdens een vakantie lastiger zijn dan normaal, daarom delen we een aantal andere tips met u!

 

1. Spoel met water of drink water

Water zorgt ervoor dat uw mond niet te droog wordt. Drink daarom overdag minimaal 7 à 8 glazen water en vergeet niet om voor het slapen gaan een glas water te drinken. Toch wakker geworden met niet zo'n frisse adem? Spoel in de ochtend uw mond met water of drink een glas water. Dit laat uw vieze adem in de ochtend een stuk afnemen, blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Een flesje water naast uw bed is daarom helemaal geen gek idee.

 

2. Zorg voor een goede mondhygiëne

Tijdens de vakantieperiode heeft u wellicht een ander ritme dan normaal. Het is dan belangrijk uw gebit goed te blijven reinigen. Hierdoor krijgen vieze bacteriën op uw tong geen kans om een slechte adem te veroorzaken. Dat betekent: goed poetsen! Vergeet niet om ook uw tandvlees te poetsen. Reinig daarnaast met stokers of ragers tussen uw tanden.

 

3. Reinig de tong

De bacteriën achter op uw tong zijn vaak de veroorzakers van een vieze adem in de ochtend. Een tongschraper is zeer effectief voor het verwijderen van bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken.

Terug

12-09-2023
Wat moet de tandarts weten van jou?

25-08-2023
Gevoelige Tanden en Kiezen: Oorzaken en Oplossingen
Heeft u wel eens een pijnprikkel gevoeld bij het eten van een ijskoude sorbet of drinken van een warme kop koffie? Deze onaangename prikkel bij gevoelige tanden en kiezen is voor velen herkenbaar. Maar wat veroorzaakt dit en, belangrijker nog, hoe kunt u het voorkomen?

25-07-2023
Wanneer begint het wisselen van het kindergebit?
Het wisselen van het kindergebit begint meestal rond de leeftijd van zes jaar. Dit kan echter variëren, aangezien elk kind uniek is. Sommige kinderen kunnen al op vijfjarige leeftijd beginnen met het wisselen van tanden, terwijl het bij anderen pas op zevenjarige leeftijd begint.

28-06-2023
Handige tips voor een klachtenvrije zomer!
Wil jij tijdens de zomer ook het beste voor je mondgezondheid? Deze tips gaan je zeker helpen!

06-04-2023
Onze praktijk is onderdeel van Colosseum Dental Benelux
Colosseum Dental Benelux heeft diverse moderne praktijken waar, naast algemene tandheelkunde, ook verschillende specialismen worden aangeboden.

01-03-2023
Het is vandaag 1 maart en Nationale Complimentendag!

18-01-2023
Goedkoper uit door zelfzorg
De gezondheid van je mond heeft invloed op jouw algemene gezondheid. We geven je dus graag wat inspiratie om zo goed mogelijk voor je eigen mond te blijven zorgen. Met een goed verzorgd gebit voorkom je problemen in de mond en daarmee hogere kosten bij de tandarts. Dat is dubbele winst!

23-12-2022
Wij wensen u fijne en gezonde feestdagen toe!

18-11-2022
Zuinig zijn op je gebit
Je gebit is een waardevol bezit. Zuinig zijn op je tanden en kiezen is daarom ook de meest waardevolle tip voor een optimale mondhygiëne. Een periodieke, preventieve tandarts controle hoort bij het onderhoud van je gebit.

18-10-2022
Alle kinderen gratis naar de tandarts
Veel ouders vrezen dat ze moeten betalen voor de tandartskosten van hun kinderen. Maar dat is niet het geval!

07-06-2022
Van plan om lekker te sporten deze zomer?
Bent u van plan om deze zomer lekker te gaan sporten? Let dan goed op welk sportdrankje u dan drinkt. Deze zorgt wellicht voor een betere prestatie, maar u wilt natuurlijk niet dat deze drankjes schade brengen aan uw gebit. Op onze website leest u hier alles over, zodat u sportief en gezond de zomer doorkomt!

19-05-2022
Update CPI Alkmaar & Den Helder – Kliniek voor Parodontologie

05-04-2022
Tandenpoetsen met peuters. Zo maakt u het leuk!
Bijna iedere ouder kan erover meepraten: tandenpoetsen bij een peuter is soms een drama! Toch moet het twee keer per dag gebeuren. Wij hebben een paar tips die kunnen helpen:

24-03-2021
Tandenborstel tijdens corona
Moet ik iets speciaals doen met mijn tandenborstel tijdens corona

24-03-2021
Vertrouwen in uw tandarts
Het vertrouwen in de gezondheidszorg is in 2020 over de hele linie gegroeid. Maar liefst 85% van de mensen in Nederland heeft veel tot heel veel vertrouwen in de tandarts. Dat is meer dan in 2018 (78%). Dit blijkt uit de cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van onderzoeksinstelling Nivel.

24-03-2021
De mondhygiënist - de specialist in preventieve mondzorg!
De meeste mensen gaan trouw elk half jaar naar de tandarts. Wat is dan nog de meerwaarde van een mondhygiënist?

24-03-2021
Infomedics - elektronische nota
De rekening van Infomedics digitaal en het betaalplan

24-03-2021
Reinigen tussen uw tanden en kiezen
Met een tandenborstel kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Reinigen tussen de tanden en kiezen door te ragen (met borsteltjes), stokeren (met tandenstokers) of flossen (met tandzijde) biedt uitkomst.

18-03-2021
Elektrisch poetsen? Leer jezelf het poetsrondje aan!
Uit klinisch onderzoek blijkt dat een elektrische tandenborstel plak beter verwijdert dan een hand-tandenborstel. Wij adviseren daarom om dagelijks twee keer minimaal twee minuten elektrisch te poetsen. Wilt u weten hoe u dat het beste kunt doen?

23-04-2020
Vanaf woensdag 29 april zijn wij weer open!

13-11-2019
Gezond begint in de mond!
Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel.

03-08-2017
Mondpiercing slecht voor het tandvlees
Ongeveer 5% van de jongeren draagt een mondpiercing. Inmiddels zijn de risico's bekend.