Telefoonnummer: 072-5140650

 

  • Verlengstuk van uw tandarts
  • Gespecialiseerd in parodontologie, implantologie, mondhygiëne en restauratieve tandheelkunde

Verwijzen

Behandelingen

Bij CPI Alkmaar kunt u terecht voor de volgende behandelingen:

  • Parondontologische behandelingen
  • Plaatsen van Implantaten
  • Restauratieve tandheelkunde
  • Goede mondhygiëne


Werkwijze

Wanneer u een afspraak maakt voor een eerste consult krijgt u een bevestiging van de afspraak toegestuurd. De kosten van dit consult kunnen variëren. Dit is afhankelijk van de behandeling. In deze brief staat wat de kosten voor een consult (bezoek) zijn. Tijdens dit consult wordt een onderzoek gedaan en worden er röntgenfoto’s en soms ook lichtfoto’s gemaakt. De uitkomst van dit onderzoek wordt met u besproken waarbij, samen met u en uw verwijzer, een zorgplan wordt opgesteld. Vóór we tot behandeling overgaan krijgt u een schriftelijke begroting. Pas na uw goedkeuring wordt de behandeling gestart.


Parodontologische behandelingen

Parodontologische behandelingen zijn gericht op het verhelpen van tandvleesaandoeningen. Tandvleesaandoeningen zoals gingivitis, parodontitis, terugtrekkend tandvlees (recessie) én het herstellen van het gebit na genezing van gingivitis en parodontitis.

Meer informatie over parodontologische behandelingen.


Gingivitis

Gingivitis is ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is gezwollen, rood en het bloed gemakkelijk bij aanraking. Het is een infectieziekte die altijd door bacteriën veroorzaakt wordt. Deze bacteriën zitten in tandplak en tandsteen. Bij mensen die roken worden de kenmerken van de ontsteking (rood, snelle bloeding) gemaskeerd. Op het eerste gezicht lijkt het tandvlees gezond maar is wel degelijk ontstoken. Gingivitis is het voorstadium van parodontitis.


Parodontitis

Parodontitis is een bacteriële infectieziekte, die ontstaat door ontsteking van de tandvleesrand (gingivitis), die het kaakbot kan aantasten. De bacterie komt uit tandplak. Aantasting van het kaakbot kan ertoe leiden dat tanden en kiezen uitvallen.


Terugtrekkend tandvlees (recessie)

Wanneer het tandvlees terug trekt noemen we dat een recessie. Een recessie kent twee oorzaken. Ontsteking (parodontitis) en mechanische irritatie (meestal te hard poetsen). Wanneer tandvlees tussen de tanden en kiezen is teruggetrokken (bij parodontitis) kan er geen behandeling plaatsvinden. Wanneer het tandvlees alleen aan de buitenkant van de wortel is teruggetrokken kan dit meestal wel behandeld worden.

Behandeling gingivitis

Gingivitis kan afdoende behandeld worden door verwijdering van plak en tandsteen (door de mondhygiëniste) en door een goede, dagelijkse mondhygiëne door de patiënt zelf.

Behandeling van parodontitis

De behandelingen zijn erop gericht het afbraakproces van botverlies  tot stilstand te brengen. De behandeling begint met professionele gebitsreiniging door de mondhygiëniste waarbij alle plak en tandsteen van de worteloppervlakken verwijderd wordt en de patiënt geleerd wordt hoe en met welke hulpmiddelen het gebit op een effectieve manier gereinigd kan worden. Als er na controle blijk dat er nog steeds verdiepte, ontstoken pockets aanwezig zijn die de patiënt niet kan reinigen kan besloten worden tot een flapoperatie.

Flapoperatie

Bij een flapoperatie wordt onder plaatselijke verdoving het tandvlees rondom de tanden en kiezen losgemaakt en opzij geschoven. Tijdens de behandeling wordt het nog aanwezige ontstekingsweefsel verwijderd en worden scherpe botranden gecorrigeerd. Worteloppervlakken worden gereinigd en glad gemaakt. Daarna wordt het tandvlees weer terug gehecht. Omdat het ontstekingsweefsel is verwijderd komt het tandvlees weer strak over het bot heen te zitten. Het doel van deze behandeling is de pockets minder diep te maken zodat de patiënt weer goed kan reinigen, waardoor de ontsteking onder controle gehouden kan worden. Een nadeel van de behandeling is dat de tanden en kiezen “langer” worden en de ruimten tussen de tanden en kiezen groter worden. Daarbij neemt, vooral in het begin, de gevoeligheid van de worteloppervlakken toe.


Behandeling recessies

Met behulp van een tandvleestransplantatie kan een recessie vaak geheel of gedeeltelijk weer verholpen worden. Onder plaatselijke verdoving wordt een stukje tandvlees uit het gehemelte gehaald en vastgehecht op het blootliggende worteloppervlak. Het doel van zo’n behandeling is niet alleen om het worteloppervlak weer te bedekken maar vooral ook om het tandvlees rond de tanden en kiezen weer dikker te maken zodat het minder kwetsbaar is


Implantologie

Implantologen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten (kunstwortels) in de kaak.
Een implantaat lijkt op een schroef en wordt geplaatst in de kaak  op de plaats van de ontbrekende tand of kies.
Implantaten groeien vast in het kaakbot en vormen een nieuwe basis voor een kroon.
Implantaten worden ook toegepast bij het plaatsen van een brug, plaat, frameprothese of klikgebit (overkappingsprothese).

Meer informatie over implantologie.


Restauratieve tandheelkunde

Met de toenemende complexiteit van behandelplannen en groeiende esthetische eisen van patiënten is het soms prettig om uitgebreid restauratieve behandelingen over te laten aan een collega met specifieke kennis op dit gebied. Daarom heeft CPI-Alkmaar NVVRT erkend restauratief tandartsen in huis en wordt nauw samengewerkt met een bevlogen tandtechnicus  om met behulp van digitale technieken en persoonlijke aandacht tot een optimaal duurzaam en esthetisch resultaat te komen.

Meer informatie over restauratieve behandelingen.


Mondhygiëne

Ter voorkoming van tandvleesaandoeningen en voor het herstel van het tandvlees is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Gezond tandvlees is een indicatie van een goede mondhygiëne. Gezond tandvlees is niet rood maar roze en bloedt niet. De mondhygiënist reinigt het gebit en geeft voorlichting en instructie om het gebit gezond te houden.
De mondhygiënisten en preventieassistenten van CPI zijn gespecialiseerd en opgeleid in de ondersteuning van de implantoloog en de parodontoloog.

Meer informatie over mondhygiëne.

Contact

CPI Alkmaar
Kennemerstraatweg 128
1815 LD  Alkmaar

Tel: 072-5140650
E-mail: info@cpi-alkmaar.nl

Openingstijden
Maandag:
8:00 - 12:00
13:00 - 16:45
Dinsdag:
8:00 - 12:00
13:00 - 16:45
Woensdag:
8:00 - 12:00
13:00 - 16:45
Donderdag:
8:00 - 12:00
13:00 - 16:45
Vrijdag:
8:00 - 12:00
13:00 - 16:45
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten

 


Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m vrijdag:             

8:30 - 12:00 uur en 13:15 - 16:30 uur

 

 

                                                 

© , CPI Alkmaar | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd augustus 2022